Τελευταια νεα

Ερευνητικό έργο

Εκτύπωση
Κατηγορία: Έρευνα και εξωστρέφεια
Ημερομηνία δημοσίευσης

Με απόφαση του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών ανατέθηκε το 1999 έρευνα στην ανθρωπολόγο του χορού και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου έρευνα με τον γενικό τίτλο: Ανιχνεύοντας το χορό στις Λουσακιές.

Η έρευνα εποπτεύεται από την ανθρωπολόγο Ρένα Λουτζάκη, λέκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, και έχει ως μέλη ομάδα φοιτητών του Τμήματος Κοιν. Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που απασχολούνται στην έρευνα στα πλαίσια της θερινής πρακτικής τους άσκησης.

Χρονικό της έρευνας

1. Συλλογή φωτογραφικού υλικού (συγκέντρωση παλιών φωτογραφιών πορτραίτα, κοινωνικές εκδηλώσεις, αγροτικές εργασίες, κλπ.)

2. Συλλογή οπτικού υλικού (αρχείο εκδηλώσεων, αρχείο κοινωνικών εκδηλώσεων βαπτίσεις, γάμους, χοροεσπερίδες, εκδρομές)

3. Συνεντεύξεις κατοίκων του χωριού για θέματα παράδοσης, μουσικής και χορού

4. Βιντεοσκοπήσεις κατοίκων του χωριού

Η έρευνα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2000, και μέχρις σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εννιά επιτόπιες αποστολές (Αύγουστος 1999, Μάιος 2000, Ιούλιος-Αύγουστος 2000, Ιούλιος-Αύγουστος 2001, Νοέμβριος 2002, Οκτώβριος 2003, Αύγουστος 2007, Ιούλιος 2008) στα χωριά Λουσακιές και Πολυρρήνια. Κατά τη διάρκεια των αποστολών συγκεντρώθηκαν 102 κασέτες αναλογικού ήχου με συνεντεύξεις και τραγούδια. Συγκεντρώθηκε επίσης, οπτικό υλικό σε 25 ταινίες βίντεο διάρκειας περίπου 25 ωρών και σε 500 λήψεις (φωτογραφίες και διαφάνειες).

Η επεξεργασία του πρωτογενούς πραγματολογικού υλικού περιλαμβάνει: την απομαγνητοφώνηση και αποδελτίωση του υλικού. Μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί η απομαγνητοφώνηση του περιεχομένου των κασετών, που περιέχουν εκτενείς συνεντεύξεις ή ελεύθερες συζητήσεις. Ακολούθησε έλεγχος του απομαγνητοφωνημένου υλικού καθώς και η αποδελτίωση των κειμένων με βάση επιλεγμένες θεματικές ενότητες.

Με το παρόν ερευνητικό πρόγραμμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος θέτει σε εφαρμογή ένα ερευνητικό πρόγραμμα μελέτης της κρητικής μουσικοχορευτικής και παράδοσης με στόχο τη δημιουργία ενός αρχείου προκειμένου στη συνέχεια να παραδοθεί στην επιστημονική κοινότητα.

Η έρευνα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουσακιών με αρωγό τους κατοίκους της κοινότητας Λουσακιών.

Το 2002 παραχωρείται από το Δήμο Κισάμου το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Λουσακιών στον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουσακιών προκειμένου να στεγάσει:

1. Πολιτιστικές εκδηλώσεις.

2. Τμήματα εκμάθησης κρητικού χορού για παιδιά.

Το 2006, ολοκληρώνεται η αναπαλαίωση του Δημοτικού Σχολείου Λουσακιών Το έργο με την επωνυμία Βελτίωση υποδομής χώρου τοπικών εκδηλώσεων στις Λουσακιές Δήμου Κισάμου, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπυξης και Τροφίμων και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη-Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006».

Ύψος έργου: 211.000 ευρώ.

Το 2009 η έρευνα περνάει σε δεύτερη φάση καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών προκειμένου να αξιοποιήσει το χώρο του Σχολείου, ξεκινά τη συνεργασία του με το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου να μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο μουσείο, εξειδικευμένο στη μουσική της Κρήτης.

Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών - διεύθυνση: Λουσακιές Χανίων - τηλέφωνο: 28220 23571 - email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.